Како да вклучите или исклучите 5G на вашиот iPhone


Како да вклучите или исклучите 5G на вашиот iPhone

5G нуди поголеми брзини со помала латентност, помали пречки, може да опслужува повеќе уреди и нуди поголема вкупна ефикасност од својот претходник. Во оваа статија, ќе ви помогнам да разберете како да активирате и користите 5G на вашиот iPhone.

Кои iPhone уреди се компатибилни со 5G?

Проверете ја следната листа за да видите дали вашиот iPhone е компатибилен со 5G технологијата:

 • Серија iPhone 12
 • Серија iPhone 13
 • Серија iPhone 14
 • iPhone SE (2022)

Стандардните поставки за 5G на iPhone

Нема сомнение дека 5G обезбедува одлични брзини на податоци. Исто така, идеално 5G треба да обезбеди подолго траење на батеријата од 4G. Едноставно затоа што е побрз од 4G и користи помалку енергија за пренос на иста количина на податоци.

Меѓутоа, во реалниот свет, 5G троши повеќе енергија од 4G поради една причина: слаба мрежна покриеност. Иако 5G мрежата брзо се шири низ целиот свет, јасно е дека мрежната покриеност е слаба. Ова предизвикува батеријата на вашиот iPhone да се испразни побрзо додека се обидува да го одржи сигналот или постојано бара алтернативни сигнали.

Apple стандардно го поставува автоматскиот 5G режим за да не се случи тоа. Ова помага да се оптимизира траењето на батеријата и користењето податоци врз основа на вашиот план за податоци. И секогаш кога ќе наидете на слаба мрежна врска или брзината на 5G не е толку брза како 4G, вашиот iPhone автоматски ќе се префрли на 4G мрежа.

Може да ве интересира:  Како да испратите порака до лицето кое ве блокирало на WhatsApp

Како да активирате 5G на вашиот iPhone

Некои корисници може да имаат корист од поголемите брзини што ги обезбедува 5G; во исто време, на некои можеби не им е грижа. Ако спаѓате во првата категорија, секогаш можете да користите 5G. Меѓутоа, ако спаѓате во втората категорија, можете целосно да го оневозможите 5G.

Со тоа, следете ги чекорите подолу за да го вклучите или исклучите 5G на вашиот iPhone:

 1. Отворете ги поставките на вашиот iPhone.
 2. Изберете Мобилни податоци/Мобилни податоци.

 3. Допрете „Поставки за мобилен телефон“/„Поставки за мобилни податоци“.
  (Ако користите две SIM-картички, одете во „Поставки“ → „Мобилни податоци“ → „Изберете го бројот чии поставки сакате да ги промените“ → „Глас и податоци“)
 4. Притиснете „Глас и податоци“. Овде можете да изберете една од трите опции:

  1. 5G Auto: Стандардно се избира и го активира режимот за паметни податоци. Ова помага да се заштеди батеријата и да се ограничи користењето податоци со префрлување на LTE секогаш кога не е обезбедено 5G.
  2. 5G е овозможено: Избирањето на оваа мрежа ќе го принуди iPhone да се префрли на 5G мрежа секогаш кога е достапна, без разлика колку е лоша мрежата. Ова директно влијае на користењето на батеријата и го намалува траењето на батеријата на вашиот iPhone.
  3. LTE: Ако сакате да го исклучите 5G, изберете ја оваа опција. Ќе ја користи само LTE мрежата дури и ако е достапна 5G мрежата. Ова помага да се заштеди батеријата и да се обезбеди посилна, посигурна врска.

Како да го вклучите или исклучите роамингот на податоци 5G

Неколку оператори ширум светот поддржуваат 5G роаминг. Дури и ако вашиот оператор не поддржува 5G роаминг, кога оваа опција е вклучена, вашиот уред може да се префрли на 4G или LTE, во зависност од тоа што е достапно. Еве како можете да го вклучите или исклучите роамингот на податоци на вашиот iPhone.

 1. Отворете ги поставките на вашиот iPhone.
 2. Изберете мобилни податоци.
 3. Допрете „Поставки за мобилни податоци“/„Поставки за мобилни податоци“.
 4. Вклучете или исклучете роаминг на податоци по ваша дискреција.

Која опција за режим на роаминг за мобилни податоци 5G треба да ја изберам?

Постојат три опции за 5G режим на мобилни податоци за избор:

 • Дозволи повеќе податоци на 5G: ако е означено, оваа опција дозволува повеќе користење податоци за апликациите и обезбедува поквалитетен FaceTime, содржина вклучена HD на Apple TV, автоматски бекап на iCloud итн. Оваа опција ќе се активира стандардно, во зависност од вашиот оператор и ако имате неограничен план за податоци.
 • Стандардно: Ова обично се активира стандардно во повеќето мрежи на мобилни телефони. Автоматските ажурирања, задачите во заднина и стандардните поставки за квалитет за видео и FaceTime се овозможени кога се избрани.
 • Режим со ниски податоци: Задачите во заднина и автоматските ажурирања се прекинати кога е активиран режимот на ниски податоци и за мобилни податоци и за Wi-Fi.
Може да ве интересира:  Како да ги означите сите е-пошта како прочитани - iPhone 6

Откако ќе одлучите која опција за 5G режим на мобилни податоци сакате да ја изберете, тогаш

 1. Стартувајте ги поставките на вашиот iPhone.
 2. Притиснете „Мобилни податоци“.
 3. Изберете „Поставки за мобилни“/„Поставки за мобилни податоци“.
 4. Притиснете режим на податоци.
 5. Сега можете да изберете една од трите достапни опции,
  • Дозволете повеќе податоци за 5G
  • Estándar
  • Режим со низок волумен на податоци

Забелешка: Опцијата „Дозволи повеќе податоци за 5G“ ја троши батеријата многу побрзо од другите две опции. Еве водич што ќе ви помогне да ги решите проблемите со трошењето на батеријата на вашиот iPhone.

Што значат различните 5G икони?

Неколку оператори ширум светот нудат 5G поврзување. Бидејќи постојат различни 5G технологии, како што се фреквенции под 6 GHz, средни и високи фреквенции или милиметарски бранови, јасно е дека операторите можат да користат различни технологии во зависност од фреквенциските опсези што ги купиле и брзината на пренос, податоците што ги нудат.

Вашиот iPhone ќе прикажува различни икони во зависност од видот и брзината на врската. Вашиот iPhone моментално прикажува четири икони во лентата за статус, а еве што значат:

 • 5G: Иконата 5G значи дека вашиот iPhone е поврзан со основна или ниска 5G мрежа обезбедена од вашиот давател на услуги.
 • 5G+, 5G UW, 5G UC: Овие икони значат дека вашиот iPhone е поврзан со повисока фреквентна верзија на 5G мрежата. Иконата 5G+ се појавува кога вашиот iPhone е поврзан со верзија со повисока фреквенција понудена од вашиот давател на услуги. 5G UW е верзија на милиметарски бранови на 5G мрежата. И на крај, 5G UC е кратенка за Ultra Capacity, 5G мрежа базирана на фреквенции со среден опсег.
Може да ве интересира:  Како да вратите е-пошта во Gmail

Што треба да направите ако не гледате 5G во статусната лента?

Пред сè, за вашиот iPhone да покаже 5G во статусната лента, треба да бидете сигурни дека има покриеност 5G во вашата област. Исто така, потребен ви е активен план за мобилни податоци 5G за да се поврзете на мрежата 5G. Ако ги исполнувате овие два барања, но сè уште не гледате 5G на статусната лента на вашиот iPhone, следете ги чекорите подолу, вклучете и исклучете го авионскиот режим по 30 секунди или рестартирајте го вашиот iPhone.

Ако следењето на овие чекори не функционира првиот пат, повторете ги чекорите неколку пати. Меѓутоа, ако дури и после тоа не ги видите резултатите, време е да го контактирате вашиот добавувач на услуги за дополнителна помош.

Побрзо не е секогаш подобро

Да, знам дека ова е изменета верзија на изреката „поголемото не е секогаш подобро“, но тоа е вистина. На пример, супербрзите спортски автомобили исто така трошат многу гориво. Истото важи и за 5G, бидејќи нуди поголеми брзини, но троши значително количество батерија поради малата покриеност.

Очекуваме ова да се подобри бидејќи 5G мрежата продолжува да се шири, и додека покриеноста е на ниво на 4G мрежата, 5G ќе има помалку компромиси. Засега ќе се задржам на 4G/LTE. Кажете ми во коментарите подолу ако сте во тимот за 4G или 5G.

Прочитај повеќе:

 • 16 начини за зголемување на брзината на мобилниот телефон на iPhone
 • 5G не работи на вашиот iPhone? 7 начини да го поправите!
 • Како да ги ограничите мобилните податоци на iPhone и iPad
Нема ставки наведени во одговорот.Вие исто така може да бидат заинтересирани:
Купете следбеници
Писма за Instagram да се исечат и залепат
Криејтив стоп
IK4
Откријте на Интернет
Онлајн следбеници
обработете го лесно
мини прирачник
како да се направи
Форум компјутер
TypeRelax
Магазин Лава
непредвидлив
библиотека за трикови
ZoneHeroes