Како да користите следење зона на срцевиот ритам на Apple Watch во watchOS 9


Како да користите следење зона на срцевиот ритам на Apple Watch во watchOS 9

Apple направи значителен напредок во фитнесот со watchOS 9 и iOS 16. Следењето на зоната на отчукувањата на срцето е една од повозбудливите функции неодамна додадени во арсеналот на Apple Watch. Збунети сте во зоните на отчукувањата на срцето? Не грижете се. Во оваа статија, ќе објаснам кои се зоните на срцевиот ритам и како можете да го користите следењето на зоната на отчукувањата на срцето во watchOS 9.

Кои се зоните на срцевиот ритам?

Apple ги објаснува зоните на отчукувањата на срцето како процент од максималниот пулс; ова автоматски се пресметува и персонализира користејќи ги вашите здравствени податоци. Дополнително, секој Apple Watch има пет зони на отчукувањата на срцето кои го покажуваат интензитетот на вашиот тренинг со мерење на пулсот во различни фази од тренингот.

Зоната на отчукувањата на срцето не треба да се меша со пулсот, бидејќи вториот го претставува бројот на отчукувања во минута.

Може да ве интересира:  Што значи „Чекај“ во апликацијата Snapchat?

Забелешка: Зоните на отчукувањата на срцето ќе се пресметуваат врз основа на информациите што сте ги дале во апликацијата Health на вашиот iPhone.

Зошто да користите зони за отчукувањата на срцето?

Зоните на отчукувањата на срцето се плус бидејќи би било тешко постојано да се следи сензорот за отчукувањата на срцето и да се пресмета пулсот за време на кардио тренинг. Со интегрирање на зоните на отчукувањата на срцето во watchOS 9, Apple целосно го поедностави процесот на пресметување и пресметување и ви овозможува да се фокусирате единствено на вежбањето.

Важно е да се напомене дека можеби нема да најдете бројки што се толку блиски до оние дадени овде, а причината е што моите и вашите здравствени податоци нема да се совпаѓаат. За лице родено во 1998 година, со тежина од 80 кг и висина 170 см, Apple ги класифицира петте зони на срцевиот ритам на следниов начин

 • Зона 1: Срцева фрекфенција помала од 141 отчукувања во минута или 60% од максималната срцева фрекфенција.
 • Зона 2: Срцевиот ритам е помеѓу 142-153 отчукувања во минута или 60-70% од максималната срцева фрекфенција.
 • Зона 3: Срцевиот ритам е помеѓу 154-165 отчукувања во минута или 70-80% од максималната срцева фрекфенција.
 • Зона 4: Срцевиот ритам е помеѓу 167-178 отчукувања во минута или 80-90% од максималната срцева фрекфенција.
 • Зона 5: Срцевиот ритам е поголем од 179 отчукувања во минута или 90% од максималната срцева фрекфенција.

Максимален пулс: 220 – возраст

Nota: Aquí, la FC se refiere a la frecuencia cardíaca.

Како да ги видите зоните на отчукувањата на срцето на Apple Watch и iPhone

Сега кога концептот на зони на отчукувањата на срцето е разјаснет, мора да бидете желни да научите како да ги гледате на вашиот Apple Watch и iPhone. Но, прво, треба да знаете како да додадете зони за отчукувањата на срцето на вашиот Apple Watch.

Може да ве интересира:  Како да нацртате стрелка во Photoshop CS5

Вклучете ги зоните на отчукувањата на срцето во приказот за обука на вашиот Apple Watch

 1. Стартувајте ја апликацијата Тренинг.
 2. Одете на трите точки до кардио вежбата.
  На пример, можете да изберете „Оди внатре“.
 3. Допрете ја иконата со молив под „Отвори“.
 4. Изберете прикази за обука.

 5. Потоа притиснете „Уреди погледи“.
 6. Скролувајте до „Зони на срцевиот ритам“ → вклучете „Вклучено“.

!!Честитки!! Сега успешно ги активиравте зоните на отчукувањата на срцето во вашата тренинг сесија. Сега следете ги чекорите подолу за да ја видите зоната на пулсот на вашиот Apple Watch и на вашиот iPhone.

Погледнете ја зоната на отчукувањата на срцето за време на вежбањето на Apple Watch

 1. Стартувајте ја апликацијата Workout на вашиот iPhone.
 2. Изберете кардио вежби.
  На пример, допрете „Walk Inside“.
 3. Скролувајте надолу до „Зони на срцевиот ритам“.
  Можете да ја ротирате дигиталната круна нагоре/надолу за да скролувате.

Покрај тоа, зоните на отчукувањата на срцето се поделени на пет во режим на обука. Ви ја покажува зоната во која се наоѓате според вашата напнатост. Можете исто така да ги проверите пулсот, времето на зоната и просечниот пулс директно на екранот.

Видете ги податоците за зоната на отчукувањата на срцето на вашиот iPhone

 1. Отворете ја апликацијата за фитнес.
 2. Одете на резимето на обуката.
 3. Кликнете на „Прикажи повеќе“ веднаш до „Срцеви отчукувања“.

Под „Срцеви отчукувања“ ќе видите графикон што го прикажува времето поминато во секоја зона.

Како да ги промените зоните на отчукувањата на срцето на Apple Watch и iPhone

Зоните на отчукувањата на срцето автоматски се пресметуваат врз основа на вашата возраст, висина и тежина внесени во апликацијата Health на вашиот iPhone. Затоа, ако сте спортист запознаен со зоните на срцевиот ритам, можете да ги поставите следејќи ги методите подолу:

Може да ве интересира:  Како да го поставите тајмерот за спиење во Apple Music на iPhone, Mac и HomePod

На Apple Watch

 1. Одете во апликацијата Поставки на Apple Watch.
 2. Скролувајте надолу и допрете Тренинг → Зони на отчукувањата на срцето.
 3. Притиснете рачно.

 4. Изберете ја зоната што сакате да ја уредите.
 5. Поставете ги ограничувањата според вашите преференции.
  Можете да ја ротирате нумеричката круна или да притиснете на симболи (+, -).
 6. Притиснете „Готово“.

Забелешка: Можете да ја промените горната граница на зоната 1, долната граница на зоната 5 и горната и долната граница на зоните 2, 3 и 4.

На iPhone

 1. Отворете ја апликацијата Часовник на вашиот iPhone.
 2. Допрете „Мој часовник“ → „Воркоут“.
 3. Скролувајте надолу и допрете ја зоната на отчукувањата на срцето.
 4. Прирачник за славина. Потоа можете да ги уредувате зоните во зоните на срцевиот ритам.

 5. Допрете го бројот до отчукувањата во минута и направете ги потребните промени.
  Откако ќе ги внесете податоците, допрете каде било на екранот за да потврдите.

Тоа е се народе.

Заедно со следењето на спиењето и режимот со мала моќност, зоните на отчукувањата на срцето се уште една корисна карактеристика во watchOS 9. Го користам на мојот часовник за да го следам пулсот за време на тренингот. Дали и вие го користите? Дозволете ми да знам во коментарите.

читај повеќе

 • Како да се измери варијабилноста на срцевиот ритам (HRV) на Apple Watch
 • Најдобрите здравствени додатоци за iPhone и iPad
 • Најдобрите апликации за следење на отчукувањата на срцето за Apple Watch
Нема ставки наведени во одговорот.Вие исто така може да бидат заинтересирани:
Купете следбеници
Писма за Instagram да се исечат и залепат
Криејтив стоп
IK4
Откријте на Интернет
Онлајн следбеници
обработете го лесно
мини прирачник
како да се направи
Форум компјутер
TypeRelax
Магазин Лава
непредвидлив
библиотека за трикови
ZoneHeroes